Mostafa Benkerroum

© Paul Caudenberg
© Paul Caudenberg

Acteur en verhalenverteller Mostafa Benkerroum begon zijn carrière aanvankelijk als allround medewerker in de sociaal-artistieke organisatie Sering in Borgerhout.

 

Met zijn eerste eigen voorstelling, de interculturele monoloog Vreemde Grootmoeders, naar het boek van Mim El Messaoudi, toerde hij twee jaar lang door Vlaanderen en Nederland.

 

Na zijn hoofdrol in Proud2B van het Internationaal Danstheater, volgen verschillende samenwerkingen met ’t Arsenaal, waaronder Belga (tekst Rachida Lambrabet, regie Michael De Cock), IJdele dagen (tekst: Fikry El Azzouzi, regie Mesut Arslan) en de interactieve voorstelling Lkhbar fel masrah (Het nieuws in het theater, i.s.m. Daba Theatre, Rabat). In opdracht van ’t Arsenaal creëert hij de meditatieve installatie Borders, waarin hij individuele toeschouwers meeneemt naar hun kindertijd aan de hand van verhalen en videofragmenten, en de meer zintuiglijke installatie Rituals, waarin hij oude Marokkaanse rituelen in een Vlaamse context plaatst.

 

Met Mokhallad Rasem (toneelhuis) maakt hij de multidisciplinaire dansvoorstelling Body Revolution, waarmee hij door Europa, Afrika en het Midden-Oosten reist. In Barcelona werkt hij samen met de Fundación Collado-Van Hoestenberghe en het Teatro de los Sentidos, aan de participatieve voorstelling Nueva Marinaleda. Experiencia futurista de sociedad utópica. Ook speelt hij mee in de marathonvoorstelling Borgen van het Noord Nederlands Theater in Groningen, die in 2021 geselecteerd werd voor Het Theaterfestival.

 

De laatste jaren is Mostafa ook meer en meer te vinden op de filmset, zowel in België als elders in Europa. Hij speelde o.a. mee in films als De hel van Tanger, Broeders en Diamant Noir.

 

Mostafa geeft regelmatig theater- en schrijfworkshops in scholen en voor diverse organisaties in Vlaanderen en Brussel. Sinds 1 september 2021 maakt hij deel uit van de vaste artistieke kern van WALPURGIS.

 

De rituele kracht van story telling, een groot maatschappelijk engagement en de liefde voor Marokkaanse en Arabische muziek vormen de rode draad in zijn artistiek werk.

Gelinkte projecten