© Greentrack

Engage

WALPURGIS een duurzame held
Ook in 2019 zette de stad Mortsel haar Duurzame Helden in de kijker en wij waren daar één van! Benieuwd welke duurzame ontwikkelingsdoelen wij nastreven? Kijk dan even naar dit filmpje!

‘If you want to go fast, go alone.
If you want to go far, go together.’

2021: Fruit en koffie
Ons fruit bestellen we via Voedselteam Mortsel. Onze koffie wordt met de fiets geleverd door Cordon Coffee. Hiermee ondersteunen we de agro-ecologie lokaal en verder weg.

2020: LED-panelen en spots
Alle TL- verlichting in de foyer, de benedenzaal en de studio’s en alle PL-, en TL-lampen in de gang werden vervangen door  LED-verlichting. De bekabeling in de theaterzaal werd klaargemaakt voor de vervanging van halogeen spots door LED-spots. Acht LED-spots werden aangekocht.

2019: Ecologische zoutwaterbatterij
Opslag van onze opgewekte zonneënergie in een cradle to cradle zoutwaterbatterij van GREENROCK. De veiligste en meest milieuvriendelijke energie-opslag in de wereld. Een van onze parkeerplaatsen hebben we afgestaan aan Partago, burgercoöperatie voor elektrische deelauto’s.

2017: Duurzame stroom van eigen dak
Op het dak van onze werkplaats, deFENIKS, werden 46 fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd. De zonne-installatie kochten we niet zelf maar huren we van ZuidtrAnt cvba-so, een burgercoöperatie die investeert in duurzame energie. De opgewekte stroom doet niet alleen onze energiefactuur flink dalen maar betekent ook een jaarlijkse CO2-reductie van maar liefst 5 ton.

2014-2017: Bijen in de tuin
WALPURGIS stimuleert niet alleen kruisbestuiving binnen de kunsten, maar ook in de natuur. Huisscenograaf Stef Depover en artistiek leider Judith Vindevogel deelden drie zomers lang de zorg over twee bijenvolkjes in de tuin van deFENIKS. Met de opbrengst van de verkoop van honing ondersteunden we de projecten van experimenterende muziektheatermakers en maakten we opera en muziektheater ook toegankelijk voor mensen in armoede. Na de wintersterfte in februari 2017 werd het imkeren tijdelijk gestaakt. Lees Judith’s imkerdagboek
Luistertip: Kinderliedje Die Bienen (Max Reger) gezongen door Judith en aan de piano begeleid door Levente Kende (Koop de cd)

2014: Green Track
Green Track wil de Antwerpse kunstensector duurzamer en ecologischer maken. Daarom hebben een aantal spelers uit de sector het Green Track-charter ondertekend om samen te werken en kennis met elkaar uit te wisselen. WALPURGIS is lid van Green Track Antwerpen sinds 2014.

2012: Recht-Op
Sinds 2012 werken we regelmatig samen met Recht-Op, Vereniging waar armen het woord nemen. Zo leerden we Paul en Luc kennen, die sindsdien enthousiaste volgers zijn van WALPURGIS. Lees hun verhaal in wOwW!-magazine nr. 4.