De kleine zeemeermin

seizoen 1999-2000, 2000-2001, 2001-2002 en 2002-2003
familievoorstelling 9+
productie
WALPURGIS, de Roovers en BRONKS
tekst
Judith Herzberg
gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen
muziek
Benjamin Britten, Klaas de Vries, Antonin Dvorak, Arvo Pärt, Henry Purcell, Kaija Saariaho en Hugo Wolf
van en met
electro-akoestiek componiste Charo Calvo, actrice Sara De Bosschere, scenograaf Stef Depover, dramaturg Jan De Vree, pianiste Christel Kessels (1999)/ harpiste Cécile Marichal (2001), acteur Luc Nuyens en sopraan Judith Vindevogel
'Eén uur omhelzen, één uur is mij genoeg, dan weet ik hoe het voelt.'

Judith Herzberg, De kleine zeemeermin
Judith Herzberg bewerkte Hans Christian Andersens bekende sprookje tot een poëtisch libretto in opdracht van het Nederlandse muziektheatergezelschap Orkater. Deze Orkaterproductie ging in januari 1986 in première in de Toneelschuur te Haarlem.
In oktober 1999 kreeg de tekst een tweede leven in een gezamenlijke productie van WALPURGIS, theatergezelschap De Roovers en kinderkunstencentrum BRONKS. De voorstelling speelde in een droomlocatie: Les Bains, het eind jaren tachtig gesloten gemeentelijk zwembad van Vorst. Het lege zwembad was de bodem van de zee, de vleugelpiano op de zwembadbodem het paleis waar de zeemeerminnetjes opgroeien onder de hoede van hun grootmoeder. De galerij met kleedhokjes boven het zwembad was het perfecte schip; zelfs de railing waarover de schipbreuk leidende prins de zee in tuimelt ontbrak niet. De circulatieruimte rond het zwembad was het land, de leefwereld van de mensen.
Nadeel van de productie op deze uitzonderlijke locatie te maken, was dat ze slechts een kort leven beschoren was. De zeer enthousiaste reacties van het publiek zetten de makers ertoe aan om er in het seizoen 2000-2001 een zaalproductie van te maken. In januari 2001 ging de herwerkte versie in première in deSingel in Antwerpen. De reizende versie bracht enkele veranderingen met zich mee: de vleugelpiano werd vervangen door een concertharp, de speelruimte moest anders benut worden, maar de voorstelling behield haar poëzie en ontroering.

Behalve een sprookje over de liefde is De kleine zeemeermin voor Charo Calvo, Stef Depover, Jan De Vree, Cécile Marichal en Judith Vindevogel van muziektheatercollectief WALPURGIS en Sara De Bosschere en Luc Nuyens van de Roovers, een metafoor voor hun gedeeld verlangen om de wereld van de muziek en het gesproken woord met elkaar te verenigen.

Inschrijven nieuwsbrief