Close my willing eyes

WALPURGIS ism Het Collectief
concertreeks en portret CD Bart Vanhecke
productie
WALPURGIS
tekst
John Keats
muziek
Bart Vanhecke, Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach
muzikanten
Wibert Aerts - viool, Annelies Boodts - harp, Sandrine Desmet - fluit, Benjamin Dieltjens - klarinet, Thomas Dieltjens - piano, Toon Fret - fluit, Gabriel Laufer - slagwerk, Diederik Suys - altviool, Bart Vanderbeke - slagwerk, Sarah Vermeyen - fluit, Martijn Vink - cello
dirigent
Robin Engelen
sopranen
Rolande Van der Paal, Bianca Van Puyvelde, Judith Vindevogel
mezzo
Eurudike De Beul
coach
Katrijn Friant
foto's
Stef Depover
O soft embalmer of the still midnight,
Shutting with careful fingers and benign
Our gloom-pleas’d eyes, embower’d from the light,
Enshaded in forgetfulness divine;
O soothest sleep! if so it please thee, close,
In midst of this thine hymn, my willing eyes...

Can death be sleep, when life is but a dream,
And scenes of bliss pass as a phantom by?


uit Sonnet to sleep en On death van John Keats
Deze woorden van Keats inspireerden Bart Vanhecke voor zijn compositie Close my willing eyes voor 3 sopranen en ensemble. Deze compositie uit 1999 werd vanwege zijn grote bezetting tot op heden nog nooit uitgevoerd. Dankzij de samenwerking tussen het Collectief en WALPURGIS komt daar nu verandering in.

Het is niet de eerste keer dat Bart Vanhecke zich laat inspireren door literatuur. Ook aan zijn instrumentaal werk ligt bijna steeds een gedicht aan de oorsprong. Zo ligt aan de basis van Dans l’eau du songe, voor basklarinet, cello en piano, het gedicht Reflets van Maurice Maeterlinck.

Close my willing eyes van de Vlaamse componist Bart Vanhecke is is zowel inhoudelijk als muzikaal de ruggegraat van dit concertprogramma waarvoor WALPURGIS, na reeds verschillende samenwerkingen met solisten van het Collectief, voor het eerst met dit voltallige ensemble op de planken zal staan.

Close my willing eyes is een concertprogramma waarin 4 zangers (3 sopranen en 1 mezzosopraan) en 11 muzikanten (3 fluiten, 1 klarinet, 2 slagwerkers, 1 harp, 1 piano, 1 viool, 1 altviool en 1 cello) in diverse bezettingen en in een lichtontwerp van Stef Depover, het scala tussen licht en duisternis, tussen leven en dood, tussen tussen poëzie en muziek aftasten.

CD BART VANHECKE | Close my willing eyes

“Volgens een hardnekkig misverstand over de seriële muziek zou de systematische, eerder rationele factuur van dit soort muziek een dito luisterhouding voorschrijven aan de luisteraar. Niets is minder waar! De regels die de componist zichzelf oplegt, gelden alleen in zijn werkkamer, en niet langer in de concertzaal. Daar opent Vanhecke immers de poort van zijn poëtisch universum, en laat hij de muziek – atonaal en amotivisch, jazeker – vertellen over de kleuren van de wind, de wortels van de wereld en de schittering van de sterren. Wie is bereid om dit te horen, ondanks én dankzij de complexiteit van Vanheckes muziek?”

Met deze paragraaf besluit musicoloog Jan Christiaens zijn betoog in het boekje van de nagelnieuwe cd met muziek van Bart Vanhecke (°1964). De in de tekst zo geroemde versmelting van serialiteit en poëzie is waarschijnlijk de reden waarom zo vele uitvoerders spontaan Vanheckes muziek zijn gaan exploreren. Dat zijn composities de laatste jaren ook op internationale gelegenheden als de ISCM World Music Days (Yokohama, Basel, Stuttgart) opvallend lovend werden onthaald is dan ook niet echt een verrassing.
Wel verbazend is dat er tot dusver geen muziek van Vanhecke op cd verschenen is.

Daar komt nu dus verandering in: Het Collectief en Walpurgis bundelen de krachten en brengen meteen een full cd uit met een uitgebreide bloemlezing uit Vanheckes oeuvre . Het grootse ‘Close my willing eyes’, een driedelig werk voor 3 sopranen en 9-koppig ensemble, dat ook de naam geeft aan deze cd, is aangevuld met solowerken en kamermuziek in uiteenlopende bezettingen.

De volledige cd werd opgenomen in de Blauwe Zaal van deSingel en wordt uitgebracht en verspreid door Fuga Libera.

Pers over de cd:

(...) Het is een indrukwekkend overzicht van gevarieerde goed doortimmerde én prachtig expressieve muziek. (...)
Het titelnummer
Close my willing eyes laat de diepste indruk na. Het grote ensemble en drie sopranen laten smachtende melodische arabesken door elkaar kronkelen en geven de verzen van John Keats over nacht, slaap en dood zo een adembenemende intensiteit.
De Standaard
Inschrijven nieuwsbrief