Librettolezing #6: Fidelio

WALPURGIS & gasten
muziek
Ludwig von Beethoven
van en met
Evelien Van Hamme, Wouter Hendrickx, Joris Hessels, Anne Maistriau, Eline Kuppens, Judith Vindevogel, Guy Dermul, Conor Biggs
muzikanten
Veronika Iltchenko, Stefaan Blancke, Berlinde Deman, Luc Mishalle, Dirk Timmermans, Ludovic Jeanmart, Lot Vandekeybus
koor
asielzoekers uit de productie HAVEN 010 & Tutti Fratelli: Wahid Khanjar, Nebil Ali, Ehmed Houja, Vivienne Wanjiru, Zekeriah Rezaie, Ganesh Bahadur B.K, Hasmatullah Yousafi, Pascalson-one Hakirimana, Sarder Kamaluddin en Awa Jassey;
Peggy Beaujean, Carine Franssens, Cecilia Magnus, Frans Verscheuren, Ingrid Meerschaert, Serge Delaey, Henrietta Lamote, Solveig Buysschaert, Alfa, Marc Moens, Veerle Devillé en Frank Mukagaga.
libretto
Joseph Sonnleither & Georg Friedrich Treitsche
fanfare
BRASSAFRIK: Babs Jobo Tama, David Graff, Lezin Mpoutou, Adama Kanouté, Stefaan Blancke, Berlinde Deman, Luc Mishalle, Dirk Timmermans, Ludovic Jeanmart, Lot Vandekeybus, Mbalia Toure/Aminata Toure, Zulema Hechevarria Blanco
Florestan zit gevangen in de kerkers van Pizarro’s toren om te verhinderen dat hij diens schanddaden aan het licht zou brengen. Rocco, de gevangenisdirecteur, krijgt de opdracht Florestan uit te hongeren. Maar dat is buiten Leonore gerekend, Florestans trouwe en heldhaftige echtgenote. Zij komt, vermomd als Fidelio, haar man ter hulp en treedt in dienst bij Rocco als gevangenisbewaker.
Het blijft erg spannend om een operalibretto los te koppelen van de muziek en alle vormelijke conventies die erbij horen. WALPURGIS stroopt het vel van de gezongen teksten zodat de inhoud ervan op een andere manier kan resoneren.

Een schare acteurs, actrices, zangers en zangeressen leest het libretto van Beethovens Fidelio, een vrijheidsopera die oproept tot liefde, mededogen en rechtvaardigheid. Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurde anekdote die zich afspeelde ten tijde van de Franse revolutie.

Met veel plezier stellen we voor deze nieuwe editie de acteurs Guy Dermul, Wouter Hendrickx, Joris Hessels, Eline Kuppens en Evelien Van Hamme voor die zich met volle goesting storten op het libretto van Beethovens enige opera Fidelio, traditiegetrouw doorspekt met muzikale fragmenten uit de opera die uitgevoerd door de Ierse bariton Conor Biggs, de jonge sopraan Anne Maistriau en onze artistiek leidster en sopraan Judith Vindevogel.

Het gevangenenkoor is samengesteld uit enkele asielzoekers die afgelopen zomer meewerkten aan de productie HAVEN 010 (WALPURGIS & ‘t ARSENAAL) en enkele leden van Tutti Fratelli, de sociaal-artistieke groep rond Reinhilde Decleir.

Traditionele Afrikaanse vraag- en antwoordmotieven, afrobeat, highlife en Europese fanfare krijgen een plaatsje in deze melting pot van percussie en blazers.
Gewapend met koper, hout en leer, en met hun verrassende timing en uitbundigheid trekt BRASSAFRIK een memorabel feestje op gang!Inschrijven nieuwsbrief