FF editie 2010

zevende editie

GASTEN
PROGRAMMA
donderdag 29 april
vrijdag 30 april
zaterdag 1 mei
zondag 2 mei


GASTEN

Charlotte Asberg (piano/zangeres), Antoine Boute (dichter/performer), Braakland/Zhe Bilding (muziektheater), Boots Butzenseller (percussie), Lorenzo Carola (tenor), Chris Cleiren (bas), Robby Cleiren (gitaar/keyboard), Conservatoire royal de Liège (kamermuziek), Johan de Boose (auteur), Eurudike De Beul (mezzosopraan), Stef Depover (scenograaf), François Deppe (cello), Tuur De Weert (acteur), Kaat De Windt (piano), Pieter Embrechts (zanger/acteur), Eric Engels (drums), Mike Engels (gitaar/keyboard), Patrick Geeraerts (visuals), Tom Hannes (vocals), Wouter Hendrickx (acteur), Joji Inc (hedendaagse dans), Marianne Loots (vocals), Simonne Moesen (actrice), Nouvelles Musiques de Chambre (hedendaagse muziek), Luc Nuyens (acteur), Bart Palmers (keyboard), Philip Paquet (tekenaar), Marija Pavlovic (klarinet), Elvis Peeters (schrijver/performer), Dahlia Pessemiers (actrice), Gert Portael (actrice), Spectra Ensemble (hedendaagse muziek), Struiken (theater), Gerrit Valckenaers (keyboards/klarinet/saxofoon), Nicole Van Bael (co-auteur/bühnecoach), Bart Van Caenegem (piano), Wilfried Van den Brande (bas-bariton), Charlotte Vandermeersch (vocals), Sebastiaan Van Doninck (illustratieve illusionist), Bianca Van Puyvelde (sopraan), Koen Van Roy (muzikale duizendpoot), Judith Vindevogel (sopraan)


PROGRAMMA

DONDERDAG 29 APRIL

Johan de Boose & Marija Pavlovic
De poppenspeler en de duivelin
Three Pieces for Clarinet Solo

In aanloop naar de voorstelling HAVEN 010 van WALPURGIS en ‘t ARSENAAL die deze zomer in Oostende en Antwerpen te zien zal zijn is Kroatië een dankbaar thema om de kracht én de kwetsbaarheid van Europa te onderzoeken. Op zijn tocht doorheen ex-Joegoslavië legt Johan de Boose de vinger op de nog vrij verse wonden van Europa en luistert naar al wie hij ontmoet. De Kroatische klarinettiste Marija Pavlovic speelt de Three Pieces for Clarinet Solo van Igor Stravinksy. Zij zal deze zomer ook te horen zijn in de voorstelling HAVEN 010.
www.johandeboose.be


Byrning down the house
Hoe lang moet een mens in godsnaam wachten op een reünie van de Talking Heads? Opperhoofd David Byrne ziet het vooralsnog niet zitten en dus is het tijd voor plan B.
De Talking Heads worden eigenhandig nieuw leven ingeblazen door leden van o.a. Fixkes, Daau, De Roovers, Flowers For Breakfast en de Kakkewieten.
www.myspace.com/byrningdownthehouse

Met Tom Hannes, Charlotte Vandermeersch en Marianne Loots (vocals), Mike Engels en Robby Cleiren (gitaar & keyboard), Bart Palmers (keyboard), Chris Cleiren (bas), Eric Engels (drums), Boots Butzenseller (percussie), Bert Vermeulen en Jef Loots (licht), Geert Dewit (klank)

VRIJDAG 30 APRIL

Nouvelles Musiques de Chambre - LIEGE
muziek van Erik Satie, John Cage, Baudouin De Jaer en Darius Milhaud

Jean-Pierre Peuvion is een zeer gedreven klarinettist en leraar die er elke keer weer in slaagt om het spelen van en het luisteren naar hedendaagse muziek aantrekkelijk te maken. Enkele jaren geleden richtte hij een ensemble op dat zich specialiseert in de uitvoering van hedendaagse muziek. De groep is een unieke mix van oude rotten in het vak, jonge professionele musici, studenten en zelfs amateurs. Speciaal voor het FENIKS FESTIVAL brengt hij met Les Nouvelles Musiques de Chambres-LIEGE een ode aan de prettig gestoorde wereld van Erik Satie. Kers op de taart zijn twee onuitgegeven composities: Een klarinettencoctail van Darius Milhaud en Brieven aan Erik Satie van John Cage.

Stem - Zoé Pireaux, Morgane Heyse, Katarina Van Droogenbrock, Yuhmi Iwamoto, Anne-Claude Dejasse
Klarinet - Rudy Mathey, Benjamin Bertrand, Vincent Jacquemin, Jean-Pierre Peuvion
Piano - François Olivier, Virginie Tasset, Pauline Gonzales, Pierre Van Linthout


JOJI INC
20 minutes en chantier - toonmoment
Choreografe Johanne Saunier combineert de experimentele, ludieke en soms zelfs groteske vocale muziek van Récitations pour voix seule van de Griekse componist Georges Aperghis met beweging. Dat schept ruimte voor een imaginaire catastrofe; een individueel conflict dat door de bijna sloganeske fragmenten uit Life is a killer van John Giorno de wereldse en banale realiteit in wordt gesmeten.
www.jojiinc.org

Antoine Boute
Deze Brusselaar schrijft romans, poëtische teksten en essays, en is co-organisator van het performance-festival Boslawaai in het Zoniënwoud.
Hij is eveneens ex-notarisklerk, conferentier, experimentele leraar Nederlands, experimenteel familiehoofd, pseudo-Mongoolse performer en schrijver van valse polars. Verwacht u aan een avontuurlijke lezing van zijn sonore poëzie.
www.myspace.com/clodo3000

Eurudike De Beul
Until we meet again (mother) - toonmoment
Binnen haar WALPURGIS residentie werkt Eurudike De Beul met Koudvuur aan Until we meet again (mother) dat de Eerste Wereldoorlog als basisthema heeft. De voorstelling gaat dieper in op het verlies dat duizenden moeders te verwerken kregen toen hun zonen sneuvelden in de streek rond Ieper. Dit persoonlijke en individuele verlies wordt getoetst aan het collectieve verlies van een hele generatie. Tijdens het FENIKS FESTIVAL doet ze live opnames met moeders (moederschreeuw) en vaders (vaderschreeuw) die geïntegreerd worden in het toonmoment op zondag.

ZATERDAG 1 MEI

Spectra Ensemble/Pieter Embrechts/Judith Vindevogel
Vier Charms-liederen van Peter Vermeersch
Frankenstein!! van H.K. Gruber
Charms’ gedichten ‘voor kinderen’ vallen op door hun zeer plotse en onlogische gedachtensprongen, absurde en soms zwarte humor en de spanning tussen waarheid en leugen. Op vraag van Spectra bewerkte ‘maverick musical mad scientist’ Peter Vermeersch drie van de twaalf Charmsliederen die hij in 1997 schreef in opdracht van WALPURGIS, en voegt er speciaal voor dit festival nog een vierde arrangement aan toe.
De Weense componist HK Gruber schreef briljante muziek op spottende kinderrijmpjes die bevolkt worden door monsters, kannibalen en superhelden als Batman en Robin, Dracula en Frankenstein, Superman en John Wayne.
Een concert voor jong en minder jong.
www.spectraensemble.com

Braakland/Zhe Bilding/Philip Paquet
Weer over naar jou
Een late twintiger. Goed opgeleid. En ze weet zich te kleden. Huurt een appartement in de stad. Ze is alleen. Maar in haar hoofd weerklinken duizend stemmen. Ze bezoekt een shoppingcenter. In de stadsrand. Het is volop koopjestijd. En haar hoofd. Dat slaat op hol.
De samenwerking tussen striptekenaar Philip Paquet, theatermaker Adriaan Van Aken en muzikant Youri Van Uffelen leidde to een een strip-met-soundtrack die niet alleen lagen en sferen toevoegt aan de lezing, maar het leestempo van de gemiddelde lezer volgt, bepaalt of zelfs lichtjes de hoogte injaagt.
Een live leesconcert van een strip-met-soundtrack.
www.braakland.be

Wilfried Van den Brande & Bart Van Caenegem
Don Quichot - muziek van Ravel, Ibert, Massenet en Leigh
In het kader van zijn residentie bij WALPURGIS verdiept bas-bariton Wilfried Van den Brande zich in het hoofdpersonage uit Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Tijdens het FENIKS FESTIVAL zingt hij enkele ‘waanzinnige’ liederen en aria’s uit het klassieke Don Quichot-repertoire en de musical The Man of La Mancha.
www.basso.be

WALPURGIS & gasten
Librettolezing #5: Turandot
Het blijft erg spannend om een operalibretto los te koppelen van de muziek en alle vormelijke conventies die erbij horen. Met veel plezier stroopt WALPURGIS het vel van de gezongen teksten zodat de inhoud ervan op een andere manier kan resoneren. Na Cosi fan tutte, Die Fledermaus, Don Giovanni en Falstaff kiest WALPURGIS deze keer voor het libretto van Puccini’s laatste, onvoltooide opera Turandot.
Met acteurs Wouter Hendrickx, Luc Nuyens, Dahlia Pessemiers, Gert Portael en Tuur De Weert, zangers Lorenzo Carola en Bianca Van Puyvelde en Charlotte Asberg op piano.

Eurudike De Beul
Until we meet again (mother) - toonmoment
Binnen haar WALPURGIS residentie werkt Eurudike De Beul met Koudvuur aan Until we meet again (mother) dat de Eerste Wereldoorlog als basisthema heeft. De voorstelling gaat dieper in op het verlies dat duizenden moeders te verwerken kregen toen hun zonen sneuvelden in de streek rond Ieper. Dit persoonlijke en individuele verlies wordt getoetst aan het collectieve verlies van een hele generatie. Tijdens het FENIKS FESTIVAL doet ze live opnames met moeders (moederschreeuw) en vaders (vaderschreeuw) die geïntegreerd worden in het toonmoment op zondag.

ZONDAG 2 MEI

Conservatoire royal de Liège o.l.v. François Deppe
Exotica van Mauricio Kagel - toonmoment
François Deppe, die regelmatig samenwerkt met Ictus, Rosas en Thierry De Mey, begeleidt negen studenten op een reis rond de wereld waarbij zij niet minder dan 40 verschillende instrumenten bespelen. Exotica is een cult muziekstuk uit de hippiejaren.

Met Valentine Barenton, Alexis Bourdon, Romy Conzen, Louise Hottias, Joachim Ianello, Aurore Leloup, Dorothée Pietquin, Audrey Vangansbeke, Romain Vieslet

Met dank aan Music Fund voor het uitlenen van de instrumenten.
www.musicfund.be

Simonne Moesen & Kaat De Windt
Madama Butterfly (naar Puccini) - toonmoment
Actrice Simonne Moesen - in het gezelschap van pianiste Kaat De Windt - toont de eerste uitkomsten van een onderzoeksproject waarin zij het romantische, geïdealiseerde Westerse beeld van de geisha confronteert met de rauwe realiteit van het echte geishaleven. In dit publieke toonmoment balanceert zij tussen schijn en werkelijkheid, humor en tragiek, liefde en dood, hoop en wanhoop.

AEFMAT
Kennismaking met de Alexander Techniek
gratis individuele introductielessen door verschillende leraren van AEFMAT, de Belgische vereniging voor leraren in de Alexander Techniek

Eurudike De Beul
Until we meet again (mother) - toonmoment
Binnen haar WALPURGIS residentie werkt Eurudike De Beul met Koudvuur aan Until we meet again (mother) dat de Eerste Wereldoorlog als basisthema heeft. De voorstelling gaat dieper in op het verlies dat duizenden moeders te verwerken kregen toen hun zonen sneuvelden in de streek rond Ieper. Dit persoonlijke en individuele verlies wordt getoetst aan het collectieve verlies van een hele generatie. Tijdens het FENIKS FESTIVAL doet ze live opnames met moeders (moederschreeuw) en vaders (vaderschreeuw) die geïntegreerd worden in het toonmoment op zondag.

STRUIKEN
Byla ne byla (there was, there wasn’t) – toonmoment
Een dorp in het meest noordelijke deel van Rusland. Vier maanden donker, vandaag komt de zon terug. De fanfare bereidt zich voor. Een vrouw huilt haar klaaglied. Twee meisjes vinden een lijk in de toendra. De leden van STRUIKEN - Geert Vandyck, Thaïs Scholiers, Evelien Van Hamme en Marie Peeters - leerden elkaar kennen tijdens de productie Zilke van WALPURGIS en FES in 2008. Ze tonen enkele fragmenten uit hun eerste voorstelling die in september 2010 in première gaat in ‘t ARSENAAL.

Elvis Peeters & co
De sfeer van grote dagen
De eerste stappen in de wereld: dansstappen, tegen wil en dank getekend door individualisme. De oprichting van een punkblad, het eerste concert, de eerste betoging. Niet afwachten, zélf handelen. Maar waar gaat het heen? Wie leidt, wie volgt? De sfeer van grote dagen is een literair concert dat put uit beelden, attitudes, muzikale aanpak en drijfveren van een boeiende subcultuur uit de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw.
Van en/of met Elvis Peeters, Nicole Van Bael, Gerrit Valckenaers, Koen Van Roy en Patrick Geeraerts
www.elvispeeters.be

BUFFET
WALPURGIS sluit het FENIKS FESTIVAL feestelijk af met een buffet waarbij publiek en artiesten samen aan tafel zitten.

naar boven


Inschrijven nieuwsbrief