FF 2017 - 14de editie AFGELAST!

performances op de grens tussen muziek en theater


de eerste namen
(onder voorbehoud van bijkomende subsidies)
WALPURGIS SPEELT EN ZINGT
Silla revisited, librettolezing #12
De artistieke ruggengraat van het festival blijft WALPURGIS' librettolezing. Met onze speelse librettolezingen slagen we er keer op keer in een heel divers publiek aan te trekken en opera toegankelijk te maken voor een publiek dat niet met het medium vertrouwd is.
Dit jaar kozen we, lang voor de verkiezing in Amerika hadden plaats gevonden, voor Mozarts opera Lucio Silla, over een dictator die met verbaal en fysiek geweld alles denkt te kunnen bereiken. Met o.a. Ivan Peknik in de rol van Silla. Een co-productie met De Munt.

WALPURGIS NODIGT UIT
Earopener
Traditiegetrouwe openen we het FENIKS FESTIVAL met een openingsspeech die de toon zet en gedurende het hele festival nazindert. Dit jaar nodigen we een inspirerende gastspreker uit die een bijzondere kijk heeft op transitie.

MUZIEKTHEATER
De weg - Belgische première
De Joodse harpiste en mezzosopraan Ekaterina Levental is nog maar een kind als ze in 1993 met haar ouders van Oezbekistan naar Nederland vlucht. De weg is een muzikaal relaas van een waar gebeurd verhaal over een jonge vrouw met een droom. “Als alles bijna helemaal tot stilstand is gekomen en op het punt staat uit elkaar te vallen, dan komt de hoop in beweging, op zoek naar ademruimte.”

Tinsoldat (7+) - toonmoment
Een bewerking van H.C. Andersens sprookje door componist en librettist Peter Spaepen, over de lotgevallen van een tinnen soldaatje en een papieren danseresje. Een kindvriendelijk oratorium van De Waancel met Ilse Uitterlinden, Peter Pype en Wouter Deltour in een regie van Jan Sobrie.

ARTISTS IN RESIDENCE
Tussen 3 juli en 20 september geeft WALPURGIS onderdak aan enkele residenten. De vrucht van hun arbeid wordt getoond tijdens het festival.

blend (Duits trio van perfomance artists)
Hyoid (Belgisch-Frans-Zweeds-Nederlands vokaal kwartet)
3 Hand Stephen (Amerikaanse edelsmid en selfmade musician).

DOCUMENTAIRE
Klare jaren (Les années claires) is een unieke biografische documentaire van de Belgische filmmaker Frédéric Guillaume over een liefdesrelatie in verandering. Het hele tranisiteproces en dus ook de film speelt zich af in een periode van 9 jaar. Een bijzonder artistiek project met de allures van een ritueel dat een ingrijpende overgang markeert. Curator: Woodsdoc

LITERATUUR
Samen-lees-ochtend Turkse literatuur en muziek
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat samen lezen, mensen met elkaar verbindt, hen sterker en weerbaarder maakt en mensen uit hun isolement haalt, het zelfvertrouwen en de sociale en culturele integratie en participatie bevordert. Turkse schoonheid in woord en muziek als tegengewicht voor angst en repressie.

deFENIKS boekenruilkast
Tijdens het C wordt deFENIKS boekenruilkast gelanceerd met daarin literatuur voor kinderen en volwassenen (o.a. het luisterboekje Prinses Turandot van Judith Vindevogel, BDE van Jeroen Brouwers en Wil van Jeroen Olyslaegers).

Alle WALPURGIS-boeken dragen het BookCrossing-label. BookCrossing is een Wereldwijde Bibliotheek die mensen met elkaar verbindt via boeken.

WORKSHOPS
1. zelf muziekinstrumenten maken met afval -en recyclagemateriaal
2. zelf kostuums maken met afval -en recyclagemateriaal
3. Alexandertechniek - gewoontepatronen in denken en bewegen, durven veranderen
Denken en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke gedachte wordt vertaald in spierspanning. Routine verhoogt de efficiëntie en de snelheid waarmee wij denken en handelen maar is vaak ook het grootste obstakel als men de dingen 'anders' wil doen. Zoals Einstein reeds zei: 'We can't solve problems by using the same kind of thinking as we used when we created them'. Voor deze workshop werken we samen met AEFMAT, de Belgische Vereniging van Alexandertechniekleraars.

Inschrijven nieuwsbrief