FENIKS FESTIVAL 2017 afgelast!

Met geknipte vleugels kan je niet blijven vliegen.
Omdat we van de Vlaamse Gemeenschap niet het gevraagde subsidiebedrag kregen om onze integrale werking te kunnen blijven garanderen, dienden we in maart jl. een aanvraag in bij de Provincie Antwerpen voor een uitzonderlijke en éénmalige projectsubsidie om de continuïteit van het FENIKS FESTIVAL te kunnen garanderen. Ondertussen zouden we met enkele collega's de organisatievorm van het festival herdenken.

Terwijl de eerste festivalresidenten, Hyoid Contemporary Voices en de Ierse componiste Jennifer Walshe, deze week hun intrek namen in deFENIKS, kregen we een brief van de provincie met de mededeling dat men het festival een 'kwalitatief goed project' vindt maar dat we desondanks niet op een macrosubsidie moesten rekenen.

"WALPURGIS is goed bezig en heeft het nu al zo lang kunnen doen met het budget dat ze krijgen van Vlaanderen, dat zal dan nu ook wel lukken.” Zoiets moeten de commissieleden gedacht of gehoopt hebben toen ze ons dossier terzijde schoven.

Helaas, nee dus.

Een grote flexibiliteit, veel ondernemingslust en een rijke verbeelding zijn de troeven waarmee we de afgelopen jaren vele moeilijkheden het hoofd wisten te bieden.
Gedreven door onze passie, het geloof en de hoop dat we met onze integrale werking iets positiefs kunnen bijdragen aan het podiumkunstenlandschap en de samenleving,
hebben we ons de afgelopen jaren gesmeten alsof er geen 30% subsidies weggevallen waren, alsof een daaropvolgende besparingsronde het beschikbare budget niet nog eens verminderde. Wij zaten in een ‘flow’ en wilden bewijzen dat we zelfs met geknipte vleugels konden blijven vliegen.

Maar niets is oneindig. Er bestaat zoiets als een grens die niet overschreden mag worden. Die grens is vandaag bereikt.
Dat signaal vandaag niet geven, zou heel verkeerd zijn.

Dit jaar dus geen FENIKS FESTIVAL en bijgevolg ook geen platform om het werk van projectmatig werkende collega muziektheatermakers feestelijk te omkaderen en voor een divers publiek toegankelijk te maken.

Wel houden we deze zomer de deuren van deFENIKS nog open voor blend, HYOID contemporary voices en 3 Hand Stephen. Zelf zetten we onze tanden in onze seizoensopener Silla revisited: librettolezing #12, een coproductie met De Munt en Ivan Pecnik als dictator Silla.

Heb je nu al heimwee naar het FENIKS FESTIVAL, herbekijk dan even de aftermovie van vorig jaar:Inschrijven nieuwsbrief