Ryswyck

Concept
Leonore Spee & Sascha Bornkamp (Teletext)
Spel
Sascha Bornkamp, Leonore Spee & Alan van Rompuy
Visueel verhaal
Elisabeth Roggeman (stagiaire)
Scenografie
Stef Depover
Coproductie
WALPURGIS
Met ondersteuning van
Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Stad Antwerpen
Met dank aan
Theater Zuidpool, deSingel, Lief Verbeeck, Bert Anciaux, Herman van Goethem, Omar Ba, Brigitte Raskin, Axl Peleman, Ayoub Sadik, Neal Leemput, Katharina Smets, Vivian Klein, Ivo Kuyl, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Letterenhuis, Mister Copy Antwerpen
Teletext buigt zich in 2019 en 2020 over oude Vlaamse volksmuziek. Vertelt het ons iets over wie we vandaag zijn? Wat moeten we met dit erfgoed aanvangen? Kunnen we het in een nieuwstedelijke context terug betekenis geven?

Eerste stop: het Scheldelied van Theodoor Van Ryswyck. Geschreven in 1841, elf jaar na de onafhankelijkheid van BelgiŽ en voorloper van het officiŽle volkslied van Vlaanderen, de Vlaamse Leeuw.

In Ryswyck onderzoekt Teletext een kantelpunt in de vroege Vlaamse Beweging. Op welke manier ontwikkelde een cultureel-emancipatorische beweging zich tot een politieke? Welke rol speelden volksliederen in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd? En hoe is dit erfgoed van betekenis veranderd doorheen de 20e eeuw?

Ryswyck is een lecture-performance in de setting van een popconcert. Een poging van twee Nederlandse makers om de Vlaamse emancipatiestrijd te begrijpen. Een zoektocht door stoffige archieven, krantenartikels en heimelijke pornografische hersenspinsels. In gesprek met historici, activisten en politici. Verbeeld in hedendaagse, elektronische versies van het Scheldelied.

Deze voorstelling kadert in tweejarig onderzoeksproject Een nyeu liedeken.

Inschrijven nieuwsbrief