Wij, de verdronkenen

een maritieme opera gebaseerd op de gelijknamige roman van Carsten Jensen
van en met WALPURGIS BOT, Kloppend Hert & Brussels Experimental
Het project in het kort
Wij, de verdronkenen (We, the drowned) is een muziektheaterproject hors categorie voor operazangers, acteurs, muzikanten, koor, muziekmachines, soundscape en video.

Hoe geef je richting aan je eigen leven?
Hoe hou je je staande in de storm die leven heet?
Wat betekent het om een 'goeie kapitein' te zijn?
En hoe slaag je er in je eigen menselijkheid niet te verliezen in tijden van oorlog, geweld en verharding?

Wij, de verdronkenen is het aangrijpende verhaal van een hele stad die ten onder gaat, verteld vanuit het standpunt van alle verdronkenen; een rauw lied over geweld, verlies en een onstilbaar verlangen naar het onbekende.

De artistieke partners
Vier gezelschappen, elk met een eigen signatuur, slaan voor Wij, de verdronkenen de handen in elkaar. Een avontuurlijk project en een sterk geloof in artistieke dialoog, kruisbestuiving en synergie vormen de basis die hen met elkaar verbindt.

WALPURGIS (BE) – een van de pioniers van het muziektheater in Vlaanderen – heeft diepe wortels in de opera, gaat op zoek naar de muzikale kracht van het theater en de theatrale kracht van de muziek en brengt muziektheater dicht bij de mensen.

BOT (NL) creëert met zijn zelfgemaakte muziekmachines een heel eigen klankwereld: ruw, poëtisch, analoog, fysiek en niet gespeend van humor.

Kloppend Hert (BE) maakt beeldend, bewegend, muzikaal theater dat vertrekt vanuit diepmenselijke verhalen waaronder steeds een hedendaagse sociale, economische en politieke realiteit sluimert. Interculturaliteit maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit.

Brussels Experimental (BE) experimenteert met verschillende muziekstijlen binnen een stedelijke context en maakt hedendaagse, nieuwe muziek met Brusselaars in al hun diversiteit en muzikale rijkdom.


Wij, de verdronkenen, het communityproject

"We are stories.
We are born into stories.
And we are born from stories.
We are born into a world, a sea, an ocean of stories."
Ben Okri

Tussen maart en september 2017 kwamen een 12-tal mensen wekelijks bij elkaar om Jensens roman woord voor woord aan elkaar voor te lezen. De samenstelling van deze groep was uiterst divers: mannen en vrouwen met een verschillend leesniveau en komend uit sociaal-cultureel diverse middens (mensen in armoede, nieuwkomers, ervaren lezers, een zeeman, een bioloog ...). Al lezende werden zij de vertellende gemeenschap, de 'wij' uit het boek, en kropen zij in de huid van de kleurrijke figuren die het bevolken.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat samen lezen mensen met elkaar verbindt, hen sterker en weerbaarder maakt en mensen uit hun isolement haalt. Samen lezen zou niet alleen het zelfvertrouwen maar ook de ethische reflectie, het morele inlevingsvermogen en de sociale en culturele integratie en participatie bevorderen.

In een gesprek met Jelle van Riet vertellen Hilde, Ingrid, Lisette, Marc, Paul en Paula enthousiast over welke impact het samenlezen op hen gehad heeft.

Ook in 2018 en 2019 worden samenleesgroepen opgericht, begeleid door acteurs uit de cast. Voorts worden in aanloop naar het project enkele workshops georganiseerd o.l.v. het artistiek team.

Op deze manier proberen we het publiek reisgenoot te maken van een project in wording. En zo ontstaat als vanzelf rond het boek en de voorstelling een kleine gemeenschap .

Wil je meer weten over de samenleesgroepen of andere participatieve projecten die rond Wij, de verdronkenen worden opgezet. Neem dan contact op met Ilse.

Inschrijven nieuwsbrief