Mirthe Dokter


Mirthe Dokter (1992) studeerde in 2014 af aan de opleiding muziektheater aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem en deed
daar een minor Fin Art op de Art Academie ArtEZ. ┬áZe is een transdisciplaire maker- en performer die zich richt op zang, theater en beeldende kunst. Ze ontwikkelt projecten waarin disciplines in elkaar overvloeien, participatie een plek heeft en thema’s als ecologie, introversie storytelling naar voren komen.

 

Ze werkt samen met instellingen als Museum Arnhem, KWATTA, Muziektheater de Plaats, Feikes Huis, Werkplaats Diepenheim, Common Ground Common Sense en het Nederlands Kamerkoor, Vocal Ensemble SWARA Brussels, Atelier Graphoui Brussels, University of Wageningen.

 

Mirthe heeft verschillende beeldende muziektheaterproducties ontwikkeld. Onder andere “IK WOU” met teksten van Toon Tellegen in 2015 en “Kijk, ik zoek!” (6+), een live geschilderd reuzen prentenboek op muziek over een vreemdeling, in 2016 als jonge maker van het International Pop Arts Festival/Feikes huis. “De Balts” (8+), een waltz maar dan voor dieren, i.s.m. theatermaker Tim Hammer, Kameroperahuis en biologen van de Rijksuniversiteit Groningen. “LEATHERBACK”, een solo performance in animatie en zang aan de hand van een reis door Ghana. Hiermee won Mirthe de Jongemakers Prijs van festival Puppet International Meppel in 2018 en de Ruth van der Steenhoven Prijs in 2019. Haar voorstelling “STRIJD” met Tim Hammer en in co-productie met Feikes Huis, KASKO en D:DNA over territoriaal gedrag bij mens- en dier draait momenteel op festivals.

 

Haar voorstellingen waren te zien op onder andere Oerol, Zwarte Cross, Noorderzon, H80, het Grachtenfestival, Over het IJ, Boze Wolf, het International Pop Arts Festival, Recyclart Brussel, Boze Wolf Belgie en in theaters als Bellevue Amsterdam, Plein Theater Amsterdam, Lux Nijmegen, Theater aan de Rijn Arnhem, De Lievekamp Oss, Concordia Enschede, GC De Kroon e.a.