Toon Callier


Toon Callier (1983) is gitarist en mede-oprichter en muzikant bij Zwerm. In 2011 creëerde hij zijn debuut CD “The World’s Longest Melody” met composities van de Amerikaanse componist Larry Polansky. Dit album met zowel solowerk als composities voor ensemble (uitgevoerd door oa Zwerm, percussionist Jeroen Stevens, harpiste Jutta Troch, elektronicamuzikant Stefan Prins en saxofoonkwartet SIC) kwam uit bij New World Records (2011) en werd door The Wire omschreven als “obvious contender for album of the year”. Nadien verschenen de Zwerm albums “Underwater Princess Waltz“(New World Records, 2013), “Badminton In Tehran” (Time Goes By, 2018) en “Great Expectations” (Time Goes By, 2021).

 

Samen met Zwerm werkte hij reeds samen met muzikanten, producers en componisten als Fred Frith, Rudy Trouvé, Larry Pawlowski, Karen Willems, Stephen O’Mailley, Mauro Pawlowski, Christopher Trapani, Joanna Bailie, Heleen Van Haegenborgh, Serge Verstockt, Stefan Prins, Francois Sarhan… Als uitvoerend gitarist werkte hij op regelmatige basis met ensembles en orkesten als Nadar, Brussels Philharmonic, De Munt en het Britse Plus Minus Ensemble.

 

Toon is als muzikant, componist en maker ook actief in het theater. Hij tourde als muzikant met de voorstellingen “Sneeuw” (2015), “Paradis” (2015), “Moby Dick” (2018) en “The Butcher” (2021) van Muziektheater LOD. Daarnaast werkte hij mee aan de de muziek voor de voorstellingen “Human Zoo” van Bad Van Marie (2022), “Echo” van Post Uit Hessdalen (2018), “Lalaei” van Zwerm & WALPURGIS (2022) en “Feu” van dansgezelschap Ecce (2017). In 2023 gaat de nieuwe dansvoorstelling “Fabula” van Ecce & Zwerm in première ism Theater Bremen.

 

Van 2018 tem 2022 werkte Toon als concertprogrammator bij MIRY Concertzaal in Gent. Sinds oktober 2022 is hij huisartiest bij het muziektheater WALPURGIS in Antwerpen.